CHI NederlandChi Cafe #2: UCD exploration tool

Tristan Weevers presenteerde het UCD Toolbox project voor een select publiek op de tweede editie van het Chi Café (5 april 2012). Een ander deelnemer aan dit project is Jasper van Kuijk, die een presentatie gaf over de werkelijkheid van UCD (user centered design) in bedrijven op de afgelopen Chi Sparks conferentie. Chi Nederland heeft op deze conferentie en bij de vorige contributiebrief een kaartenset weggegeven met een aantal UCD methodes uit dit project.

Zijn betoog begon met een aantal voorbeelden waarom usability zo belangrijk is bij het ontwikkelen van informatieproducten. Als voorbeeld noemt hij een agent van Nederlandse politie die 60% in plaats van 30% van zijn tijd nu aan administratie besteedt door de invoering van een nieuw ICT-systeem. Dit betekent dat UCD methodes goed gebruikt kunnen worden om de gebruiksvriendelijkheid van dergelijke (en andere) systemen te verbeteren.

Volgens Tristan is een groot probleem echter dat veel van deze gereedschappen niet bekend zijn bij de doelgroep. Om deze reden is de UCD Toolbox bedacht, een online overzicht van UCD methodes. Deze heeft verschillende doelen:

Al bij al een erg interessant project, aangezien er inderdaad veel methodieken bestaan en veel HCI professionals niet allen zullen kennen. Tristan en Jasper zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen bijdragen door bijv. te testen, content te schrijven of redigeren, of de website en apps mee willen helpen ontwikkelen.

De presentatie is op slideshare te vinden. Meer informatie over dit project op de UCD toolbox website.