CHI NederlandUXcamp Europe 2012 - kort verslag

Pitch aan begin UXcamp

UXcamp?

UXcamp Europe vond het weekend van 26 en 27 mei plaats in Berlijn, alweer de 4e editie met meer dan 400 deelnemers uit voornamelijk Noord- en Centraal-Europa. Deze event valt in de traditie van barcamps en unconferences: gratis toegang, geen keynotes, en elke bezoeker krijgt de mogelijkheid om zelf een presentatie of workshop te geven.

 

Spontaan rooster voor UXcamp Europe

Organisatie

Vrijdag kwam ik in Berlijn aan, 's avonds was de officieuze start met het eerste feest, een goede mogelijkheid om informeel andere deelnemers te leren kennen. Interessant gegeven: dit evenement weet zoveel sponsors te krijgen dat ook ontbijt, lunch en  feest kosteloos waren.

 

Zaterdagochtend was de officiële start, bestaand uit een hartelijk welkom en een enthousiaste reactie van de publiek. Hier ervoer ik het grootste verschil met de meeste andere conferenties: een doe-het-zelf, coöperatief karakter waardoor mensen erg gemotiveerd zijn. Hierna volgde een centraal en essentieel onderdeel van de UXcamp: iedereeen die een presentatie wilde houden, mocht deze kort toelichten ten overstaan van de andere deelnemers. Vervolgens gaf het aantal opgestoken handen een indicatie van de meeste geschikte zaal (uit 10 totaal). Elk onderwerp werd op A4-tjes geschreven die weer op een groot bord werden geplakt: een spontaan conferentieprogramma.

 

Eric Reiss presenteert op UXcamp

Presentaties

Gedurende de twee dagen heb ik zo'n 6-tal presentaties gezien over uiteenlopende onderwerpen zoals het vertalen van interfaces, mobile en responsive design, een met gitaar begeleide en door het publiek meegezongen UX cover van Britney Spears(!), vaakvoorkomende UX problemen bij intranets, en de kern van innovatie (als eindpresentatie gegeven door Eric Reiss, een vaste deelnemer en presentator van het UXcamp).

 

De kwaliteit van de presentaties varieerde nogal, het had een hit-or-miss karakter. Dit was ook merkbaar aan het aantal mensen dat gedurende de praatjes in en uit zalen liep. Dat is natuurlijk eigen aan het concept (deelnemers = sprekers) en nam ik zonder problemen op de koop toe. De georganiseerde feesten, de fijne sfeer met gelijkgestemden, en een interessante stad maakten dit meer dan goed.

 

UXCamp Europe Eindhoven

Een aantal studenten van User-System Interaction is zo gecharmeerd van het concept dat ze hebben besloten een UXcamp op 6 en 7 oktober in Eindhoven te organiseren.

 

Meer info over de UXCamp Eindhoven