CHI NederlandDecember 2006

Deze nieuwbrief wordt naar alle leden van Chi Nederland verstuurd. In deze nieuwsbrief:

 

1. Website Chi Nederland weer online

 

Onze nieuwe website is vrijwel direct nadat deze online werd gezet een paar keer aangevallen door hackers. Helaas moest hierdoor de site tijdelijk uit de lucht worden gehaald. Gelukkig hebben we de site nu weer online kunnen krijgen, m.u.v. de Wie-is-Wie database en de BOF-pagina's. Deze delen zullen waarschijnlijk later deze week weer naar behoren functioneren.

 

2. Gegarandeerd een verdrievoudiging van je HCI netwerk


Dat is slechts een van de voordelen van het actief bijdragen aan de ambities van CHI Nederland. We zijn op zoek naar enthousiaste mensen die de volgende conferentie tot een nog groter succes maken. Vorige keer 625 deelnemers voor een conferentie die zich richtte op professionals. Dit keer kan je een bijdrage leveren binnen het thema 'HCI & Onderwijs' waar de meest vooruitstrevende ideeën op het gebied van HCI aanbod komen.

 

Een hele opgave, maar je doet het niet voor niets. Elma Wolschrijn van Raakt.nl: "Ik heb dit jaar meegewerkt aan de organisatie van de conferentie "The Web and Beyond". Dat deed ik natuurlijk niet uit altruisme."

Lees verder

 

3. World Usability Day 2006


Tijdens de World Usability Day dit jaar werden er wereldwijd maar liefst 225 activiteiten georganiseerd. In Nederland werden er vijf activiteiten georganiseerd:

 

Noldus

Noldus demonstreerde verschillende tools voor gebruikers testen en HCI onderzoek. Zo konden bezoekers onder andere een usability test bijwonen in het nieuwe Experience lab en was er een demonstratie van het prototype van de FaceReader, een tool om gezichtsuitdrukkingen en emoties mee te herkennen.
Verder hield Marco Eggenkamp van TNO ICT hield op deze dag een lezing over het Freeband project TUMCAT bij Noldus Technologies in Wageningen. Het project ontwikkelt een omgeving om gebruikerservaringen van contextbewuste mobiele diensten te meten. Igor Freeke schreef voor Chi Nederland een kort verslag van deze lezing.

Lees verslag

Daams Ergonomie

Daams Ergonomie schreef in het kader van World Usability Day een prijsvraag uit met als uitgangspunt "Gebruiksvriendelijkheid begint bij herkenning". Op de site werden drie producten getoond. Er werd gevraagd om te beschrijven wat het product was, waar het voor diende en op welke wijze het product gebruikt diende te worden. Nieuwsgierig?

Bekijk de prijsvraag en antwoorden

 

User Intelligence

User Intelligence nam deel aan een wereldwijde, 36 uur durende expert review estafette die door de User Experience Alliance geinitieerd was. User Intelligence evalueerde de Nederlandse Ikea website. Omdat deze site in verschillende landen werd geevalueerd, focuste het onderzoek zich vooral op culturele verschillen (processen, symbolen, tekstgebruik).
De resultaten van dit gezamenlijke onderzoek zullen binnenkort in het User Experience magazine worden gepubliceerd.

Lees verder

 

Happy User

Usability en ontwerp: geen digitaal product kan zonder. Toch gebeurt het maar al te vaak dat ontwerpers met enige angst usabilitytesten en adviezen tegemoet zien. Om nader tot elkaar te komen organiseerde Happy User een ontmoeting tussen ontwerpers en usability specialisten.

Lees verder

 

Universiteit van Twente

De universiteit van Twente deed een online card sort.

 

4. Video van de maand


Wij maken alweer een decennium gebruik van mobiele telefoons en willen steeds meer informatie het scherm tonen. Zijn zoomable interfaces het antwoord? Kijk deze video en bepaal zelf!

Kijk Verder

 

5. Prettige feestdagen toegewenst!


Het bestuur en de redactie van Chi Nederland wenst iedereen prettige feestdagen toe. Op naar een nieuw jaar vol inspirerende en interessante HCI activiteiten!