CHI NederlandJuli 2005

In deze nieuwsbrief:
1. Oproep: Vrijwilligers en praktijkcases gezocht voor SIGCHI.NL conferentie
2. Nieuwe SIGCHI.NL aankondigingen mailing-list
3. Naamsverandering SIGCHI.NL
4. Verslag van de SIGCHI.NL Algemene Ledenvergadering
5. Praten door een rietje, SIGCHI.NL lezing van Joris Verrips
(verslag door Igor Freeke)
6. De Naam M/V: Daniel Salber
(interview door MariÎtte de Haan)
7. Call for papers: European IA Summit
(deadline: 31 July 2005)
8. Peiling van de maand


1. Oproep: Vrijwilligers en praktijkcases gezocht voor SIGCHI.NL conferentie

Projectleider conferentie gezocht
Wij zoeken de projectleider voor onze conferentie in het najaar. Het conferentieteam heeft al enorm veel gedaan, maar het is altijd een inspirerende uitdaging om de jaarlijkse conferentie neer te zetten. Mail ons: bestuur at sigchi dot nl.

Conferentie organiseren? Doe mee!
De kroon op elk SIGCHI.NL-jaar is onze conferentie. Leuk om te consumeren. Heerlijk om te organiseren. Doe mee en leer onze enthousiaste gemeenschap kennen. Mail ons meteen: bestuur at sigchi dot nl.

Binnenkort zullen wij de call for papers voor de SIGCHI.NL jaarconferentie naar alle leden sturen. We willen speciale aandacht schenken aan het midden- en kleinbedrijf als een van onze doelgroepen. We zoeken dus praktijkvoorbeelden voor onze hands-on workshops. IdeeÎn van leden zijn daarbij welkom!
Stuur je ideeÎn en vragen naar: conferentie at sigchi dot nl

2. Nieuwe SIGCHI.NL aankondigingen mailing-list
Om met u beter en sneller te kunnen communiceren hebben we een nieuwe mailing-list! Het is bedoeld om u op de hoogte te houden van SIGCHI.NL-activiteiten en -gebeurtenissen, bv. nieuwe informatie of verslagen op de website, reminders voor lezingen, laatste nieuws, enz. De mailing-list is spam-free. Wij verwachten dat u maximaal een paar berichtjes per week zult ontvangen.

U bent niet automatisch aangemeld. U moet zich aanmelden door een bericht te sturen naar:
sigchi-nl-announce-subscribe at yahoogroups dot com.
Daarna krijgt u een bevestigingsbericht waarop u moet antwoorden.

Om zich af te melden, stuurt u een bericht naar:
sigchi-nl-announce-unsubscribe at yahoogroups dot com.

Hoewel de mailing-list bij Yahoo groups draait heeft u geen Yahoo account nodig. We zijn van plan straks andere mailing-lists op te zetten. (Zie peiling van de maand.)

Reacties graag naar: redactie at sigchi dot nl

3. Naamsverandering SIGCHI.NL
In de voorlaatste nieuwsbrief heeft het bestuur een prijsvraag uitgeschreven m.b.t. het bedenken van een nieuwe roepnaam voor de vereniging. Helaas hebben we niet zoveel reacties mogen ontvangen als oorspronkelijk verwacht werd. Het bestuur heeft daarom besloten om de prijsvraag en bijbehorende naamsverandering voorlopig op te schorten.

Reacties graag naar: bestuur at sigchi dot nl

4. Verslag van de SIGCHI.NL Algemene Ledenvergadering
Op 14 juni jongstleden hebben we als bestuur in de Algemene Ledenvergadering verantwoording afgelegd aan de leden t.a.v. het jaar 2004. Het grote aantal lezingen en de succesvolle lustrumconferentie maakten 2004 tot een geslaagd jaar. Ook financieel heeft SIGCHI.NL een goed resultaat neergezet; het exploitatieoverschot was bijna drieduizend euro. Het bestuur is gedechargeerd voor het gevoerde financiÎle beleid.
Als bestuur hebben we een open discussie kunnen voeren met de leden over onderwerpen als: toekomstvisie, betalen/uitbesteden van activiteiten, en de voorgenomen naamsverandering. Wij waarderen het dat de aanwezige leden zich zeer betrokken toonden bij de vereniging. Wij zijn ook blij dat enthousiaste leden een lokale groep in Eindhoven hebben opgericht. Gefeliciteerd Eindhoven en omgeving! In 2005 hopen we een vergelijkbare groep in Zuid-Holland op te kunnen zetten.

Namens het bestuur, Joerka Deen, voorzitter SIGCHI.NL

Reacties graag naar: bestuur at sigchi dot nl

5. Praten door een rietje, SIGCHI.NL lezing van Joris Verrips
(verslag door Igor Freeke)
Waar wij "gewone mensen" het vaak al lastig vinden om onze snelle gedachten om te zetten in relatief traag uitgesproken woorden, moet de spraakgestoorde mens zich pas echt behelpen: die moet het met ongeveer 10 karakters per minuut doen in plaats van met "onze" 700. Dat halen wij heel gemakkelijk als we een beetje doorpraten. Die 10 karakters kunnen we echter nog maar net aanwijzen in éacut;éacut;n minuut - met een aanwijsstokje in de mond, wanneer we bijna volledig verlamd zijn. Dat dit niet bevorderlijk is voor de spontaniteit in een conversatie lijkt overduidelijk, en een hulpmiddel om het tempo te substantieel te versnellen is dan ook meer dan welkom.

Lees verder

6. De Naam M/V: Daniel Salber
(interview door MariÎtte de Haan)
In deze zomeraflevering van De Naam M/V geven we graag het woord aan de bestuurslid voor Communicatie van Sigchi.nl, Daniel Salber (spreek uit SalbËr).
Na Parijs, Grenoble en Amerika miste hij als echte FranÁais een goed glas Bordeaux en besloot zich in... Amsterdam te vestigen. Lees meer over Franse kaasjes, de beste restaurants in Paris, ubicomp en hoe je de meeste hits in Google haalt...

Lees verder

7. Call for papers: European IA Summit
(deadline: 31 July 2005)
Date: 15-16 October 2005
Location: Tulip Inn, Brussels, Belgium

The first European Information Architecture (IA) Summit's focus is on building the IA community in Europe. The objective of the event is to bring together a number of disciplines and practitioner communities by providing a stimulating environment for debate and an opportunity for establishing cooperation. This community is not just limited to language or region, but all encompasses our specialisations like designing for mobile devices, and multilingual solutions. We are calling for papers that reflect those communities of practice, language and location.

Read more

8. Peiling van de maand
"Wat vindt u van een SIGCHI.NL discussie mailing-list?"
Breng je stem uit!

Uitslag van de peiling van vorige maand:
"Vanuit Europa moeten er bindende richtlijnen worden gesteld t.a.v. de gebruiksvriendelijkheid van overheidsdiensten."
- Mee eens: 68%
- Niet mee eens: 26%
- Steeds minder relevant worden: 14%
- Maakt me niet uit: 6%