CHI NederlandSeptember 2007 - I

 

1. Met korting naar Design by Fire  (di 23 okt, 9:30 – 18:00, Utrecht)

 

Locatie: Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht
Tijd: 9:30 – 18:00

Toegang: Niet-leden € 120,-  / Leden € 100,-


Passie voor Interaction Design

De Design by Fire conferentie heeft de ambitie om dé broedplaats voor de nieuwste ideeën over interaction design te worden. We hebben acht inspirerende professionals met een passie voor interaction design uitgenodigd om hun visie met jou te delen.

Met de Design by Fire conferentie voegt Chi Nederland een nieuw niet-te-missen evenement toe aan de lange rij succesvolle conferenties.

 

De kiem voor de conferentie ligt in Andrei Herasimchuk’s publicaties over design. In 2004 durfde hij een redesign van Jakob Nielsen’s website te presenteren tijdens SxSW, 's wereld meest invloedrijke conferentie. Sindsdien blijft hij de hci gemeenschap uitdagen om interaction design serieus te nemen.

 

De conferentie is genoemd naar zijn weblog designbyfire.com. We zijn zeer enthousiast dat Andrei naar Nederland komt om de keynote te verzorgen!

 

Wie je gaat ontmoeten

100 Interaction designers, user experience onderzoekers, creatieve pioniers en Web3.0 avant-gardisten zullen de conferentie bezoeken.

 

Waar en wanneer we jou verwachten

De conference word gehouden op dinsdag 23 oktober in het Catharijneconvent, Utrecht.

Registreer snel, het aantal kaarten is beperkt!

Ga voor meer informatie naar www.designbyfire.nl

 

 

2. RedesignMe.org: nieuwe website over usability

 

Er is een nieuwe website over usability gelanceerd onder de naam RedesignMe.org. Deze site geeft consumenten een platform voor hun frustraties en problemen bij het bedienen van hedendaagse complexe apparaten.

Moderne electronische producten, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, worden met steeds meer functies uitgerust. Producten worden daardoor complexer en het wordt steeds moeilijker ze te bedienen. Ook in de openbare ruimte, zoals bij het betalen van parkeergeld of bij het reizen met de nieuwe ov-chipkaart, lopen mensen vaak tegen onduidelijke situaties aan. Dit zijn allemaal gevolgen van slecht doordacht of eenzijdig productontwerp.

 

Redesignme.org geeft de consument een gezicht in een YouTube-achtige omgeving. Zelfgemaakte videobeelden en foto’s over hun omgang met producten hebben een centrale rol. Het unieke van de website is dat mensen zelf adviezen en voorstellen voor verbetering kunnen uibrengen. Bijvoorbeeld d.m.v. schetsen die men kan maken met het op de site aanwezige tekengereedschap. Bovendien kunnen bezoekers elkaars inzendingen herontwerpen, van commentaar voorzien en beoordelen. Ook zaken als duurzaamheid en maatschappelijke impact, die nauw verbonden zijn met dit onderwerp, kunnen onderdeel zijn van de discussie.

 

De website is een initiatief van Stichting Redesign. De doelstelling van deze stichting is om producenten een inzicht te verschaffen over wat er met hun producten gebeurt zodra deze de winkels hebben verlaten. Omdat industriële producenten technologie- en winstgedreven zijn gaat de echte problematiek bij het gebruik van hun producten vaak aan ze voorbij. Daarnaast is de kloof tussen producenten en consumenten nog altijd gigantisch. Feedback en oplossingen van klanten liggen echter voor het oprapen.

 

Consumenten, ontwerpers en bedrijven kunnen elkaar nu treffen en elkaar helpen bij het oplossen van deze snel groeiende problemen in onze moderne maatschappij. In feite faciliteert de website sociaal productontwerp.

 

Bekijk de site: www.redesignme.org

 

3. Chi Community


Mensen die bij Chi-Nederland zijn aangesloten voelen zich op de een of andere manier met elkaar verbonden. Op de Wie-is-wie pagina’s op onze website kun je je als vakgenoot profileren, er kunnen bovendien ook foto's worden upgeload. Maak je kenbaar en laat zien dat je onderdeel uitmaakt van het Chi-Nederland netwerk!

Daarnaast is het nu ook mogelijk om je aan te melden bij de Chi-Nederland LinkedIn Group. Ben je lid van LinkedIn, kijk dan op onze group en maak je daar ook kenbaar.

 


4. Interview Estafette, deze maand Pieter Jan Troost


MMI specialisten geven zichzelf bloot en vertellen over wat hen bezig houd. Ze delen hun kennis en gooien ook een vraag in de groep. Aan ons om hen hier mee te helpen. Deze maand een interview met Pieter Jan Troost en die geeft het stokje door... Aan wie is natuurlijk de vraag, dat zullen we zien in de volgende nieuwsbrief.

 

Hoe heet je functie en wat doe je?

Sinds vorig jaar november werk ik als freelance interaction designer/User Experience consultant voor ontwerpbureaus en bedrijven. Dit doe ik onder de naam DW8, wat een soort afkorting is voor “designweight”. Hiermee doel ik op het belang of ‘gewicht’ van design voor succesvolle producten en diensten. Hiervoor deed ik dat al zo’n kleine 8 jaar voor het ontwerpbureau Informaat in Baarn, waar ik veel voor verzekeraars en banken heb gewerkt, maar ook voor software leveranciers en overheidsinstellingen.

Mijn dagelijkse werk bestaat uit, kort samengevat, het vertalen van business-, gebruikers- en technische requirements naar een doordacht interactie ontwerp wat ook daadwerkelijk gebouwd kan worden. Ik zou graag willen zeggen dat het perspectief van de eindgebruiker bij mij altijd leidend is, maar in de praktijk moet ik vooral de balans opzoeken met de randvoorwaarden en wensen van het bedrijf, om het echt én op tijd gerealiseerd te krijgen.           

Lees verder