CHI NederlandDaniel Salber

In deze zomeraflevering van De Naam M/V geven we graag het woord aan de inspirerende bestuurslid voor Communicatie van Sigchi.nl, Daniel Salber (spreek uit Salbèr).


Na Parijs, Grenoble en Amerika miste hij als echte Français een goed glas Bordeaux en besloot zich in… Amsterdam te vestigen. Lees meer over Franse kaasjes, de beste restaurants in Paris, ubicomp en hoe je de meeste hits in Google haalt…

Door Mariette de Haan

 

D: Daniel, wie is Daniel, wat is je geboortedatum, geboorteplaats, je huidige woonplaats, hoe kwam je daar terecht?

 interviews/daniel_salber_interview.jpg
Ik ben 38 jaar geleden in Parijs geboren. Ik heb in Grenoble gestudeerd. Daarna heb ik in Atlanta en in New York bij IBM Research gewerkt. Het was een erg verrijkende ervaring, maar Europa miste ik vaak. Na september 11 heb ik besloten terug naar Europa te komen. Amsterdam stond al lang hoog op mijn lijst van lievelingssteden. Dus ben ik hier naar toe verhuisd en begonnen als zelfstandige.

A: Amsterdam of Paris?

Amsterdam! Parijs is te druk, te grijs, te veel lawaai. Rustig en veilig kunnen fietsen, natuur in de stad, wereldklasse cultureel leven en leuke buren. Dit alles maakt mijn leven aangenaam en dat heb ik in Amsterdam gevonden.

N: Niet te missen restaurantje (in Amsterdam of Paris)?

Laatst in Parijs heb ik bij ‘Swann et Vincent’ vlak bij Bastille geluncht. Heerlijke Italiaanse keuken op een rustige plek. In Amsterdam gaan wij vaak naar eetcafés in de Jordaan, en soms naar eetcafé Van Beeren bij de Nieuwmarkt.

I: hoe Interessant is ubiquitous computing?

Heel interessant! En het heeft veel met mens-machine interactie te maken. Ubiquitous computing (of ubicomp) is de volgende logische stap in computing. Ubicomp probeert computing in het dagelijkse leven en met de dagelijkse activiteiten van mensen beter te integreren. Er zitten heel veel praktijk- en onderzoekgelegenheden in voor usability en user experience design. En ook moeilijke privacy issues, natuurlijk…

E: Even helemaal weg is voor jou…

Ergens zonder computers :-) Bijvoorbeeld op een eilandje in de Egeïsche Zee.

L: Je hebt veel ‘Lecturing’ ervaring, waar en hoe?

Ik heb veel geleerd toen ik bij de Universiteit van Grenoble was en ook bij Georgia Tech. Ik heb ook veel lectures en cursussen bij bedrijven gegeven. Deze zomer, bij de zomerschool van het Amsterdam New Media Institute, geef ik een dag lang cursus over podcasting en videoblogging. En ik wil graag nog eens bij een academische instelling over HCI leren.

S: Je bent een (we mogen wel zeggen zeer actief) voorzitter van Sigchi Communicatie, vertel eens wat over de plannen?

Op korte termijn willen wij de communicatiemiddelen voor de leden versterken. We starten nu met een mailing-list voor aankondigingen zoals: lezingen, SIGCHI.NL activiteiten, en het leven van de vereniging. We willen ook een discussie mailing-list opzetten en nog een andere voor vacatures. Volgend jaar willen wij onze PR/marketing activiteiten ontwikkelen. Daarvoor hebben wij hulp nodig. Van vrijwilligers horen wij graag!

A: Als je 10 miljoen zou winnen zou je…

Dat meteen in mijn laatste project investeren: FireANT. Dit is een RSS-lezer voor podcasts en videoblogs. We hebben al een Windows en een Mac-version ontwikkeld. Die zijn samen met de gebruikers op een "participative design"-manier ontwikkeld. We krijgen heel goede recensies en complimenten over de user interface. Maar nu moeten we verder gaan: promotie, marketing en deals met video- en audiobroadcasting professionals.

L: Laatst gelezen boek, for work or leisure?

Ik lees nu A Short History of Nearly Everything, een populair-wetenschappelijk overzicht van ontdekkingen door de geschiedenis heen. Niet echt een zomerboek maar ik ben nog niet op vakantie.

B: Bacardi cola, breezer of biertje in de zon?

Een biertje, graag! Ik houd van eenvoudige dingen: water, biertje, of een goed glas Bordeaux. En brood en kaas daarbij…

E: Eindeloze reeks publications* staat op je naam, heb je een aanrader voor Sigchi leden of een aardige anekdote?

Tja, ik ben eens voor een baan bij een universiteit bijna geweigerd omdat mensen dachten dat ik ‘te veel publicaties’ had. Zij wilden niet geloven dat ik alles zelf en met mijn co-auteurs geschreven had! Ik ben heel blij met het artikel ‘A Conceptual Framework and a Toolkit for Supporting the Rapid Prototyping of Context-Aware Applications’ [PDF] in ‘Human-Computer Interaction’. Dit is een goed verhaal over het soort applicaties dat met ubicomp gerealiseerd kan worden. Deze hele aflevering van Human-Computer Interaction geeft een goed zicht op de stand van discussie, met reacties op ons artikel door andere wetenschappers.

* Om een voorbeeld te geven: intoetsen van ‘Daniel Salber’ op Google.com levert circa 9.880 vermeldingen, waarvan akte.

R: Ren hard (weg) voor…

Van nature ben ik curieus naar nieuwe ideeën en ontwikkelingen, en ik werk graag met dynamische mensen. Wegrennen? Alleen maar voor geweld…