CHI Nederland



Geert de Haan

Geert de Haan is al jaren actief binnen SIGCHI.NL (en haar voorgangers). Peter Boersma, de vorige geinterviewde, stelt hem nu vragen over zijn leven en werk in het kader van de interview serie "De Naam M/V". Dit interview verscheen in de SIGCHI.NL nieuwsbrief van Oktober 2002.

G: Geert! wie is Geert de Haan, geboren waar, wanneer, opleiding, huidige woonplaats? (& een fotootje graag!)

interviews/geert_de_haan_interview.jpg 

Tja, als ik dat eens wist! Het makkelijkste antwoord is 'zie mijn site' en voor de rest ben ik geloof ik wel slim, denkhoofd en piekeraar, gemotiveerd, met de nodige faalangst, onzeker, afstandelijk rationeel maar tevens hoogst knuffelbaar. Kortom: een niet zo bijster bijzonder mens.
Op 14 mei 1959 ben ik een paar straten van hier (Eindhoven) geboren. Door het gelukkige toeval heb ik een jaar of dertig elders kunnen vertoeven; eerst tot en met de studie in Leiden en daarna voor promotie en werk zo'n beetje het hele land door. Na een korte tijd als als deeltijd-Belg heb ik me door Unni, mijn lieve eega, over laten halen terug te keren naar de spreekwoordelijke moederschoot.

 

E: Eerste kennismaking met HCI? Wat was je motivatie om een opleiding op dat vakgebied te kiezen?

Eerste kennismaking met de HCI was een boekje over software ergonomie onder het co-editorschap van Thomas Green van wie ik later, tijdens een stage aan MRC's Applied Psychologie Unit in Cambridge (UK), bijna alle fijne kneepjes van het vak en de wetenschap leerde kennen. De interesse in de psychologie is te danken aan het feit dat ik mensen altijd al van die uiterst vreemde wezens heb gevonden. Een verder interesse in de ethiek en kennisleer (‡ la Kant: wat moet ik doen en wat kan ik kennen?) verleidde me na m'n kandidaats nog even tot de filosofie. De constatering dat filosofen het ook niet weten bracht me terug tot de 'hardst' mogelijke vorm van psychologie, Functieleer of Experimentele Psychologie. Functieleer gaat (ging?) echter voornamelijk om kennis op de vierkante millimeter en daarom zocht ik voor stage en specialisatie naar iets toepasbaars. M'n plezier in het programmeren van experimenten (mjummie, in Fortran V op een Digital PDP-11) maakte de stap naar de HCI bijna vanzelfsprekend.

E: En je eerste werkgever? Ach, doe de andere werkgevers ook meteen maar!

Dat maakt driemaal de bollenkweker, vervolgens de tuinder, van der Valk en de Johnson Wax. Het serieuze werk begint met student-assistentschappen bij Psychologische Functieleer (Leiden), AIO bij Ergonomie (Twente), OIO aan de VU (Amsterdam), een jaar projecten 'maanaagen' bij Origin (Eindhoven), een paar jaar usability evaluation aan het Instituut voor Perceptieonderzoek (Eindhoven) en sinds een jaar ben ik als 'senior researcher' werkzaam bij het Maastricht McLuhan Institute (MMI), een onderzoeksinstituut op het gebied van media en (digitale) cultuur dat gelieerd is aan de Universiteit Maastricht (zie http://www.mmi.unimaas.nl). Ik werk aan een Europees project 'I-Mass' waarin we proberen een Virtual Reference Room te bouwen; een soort Digitaal Hypermuseum voor cultuur- historische informatie (zie: www.i-massweb.org).

R: Rare hobby's? Ik weet dat je erg voor fietsen en erg tegen auto's bent; doe je daar wat mee?

Rare jongens die automobilisten. Nooit mensen meegemaakt die me zo vaak naar het leven staan en dat terwijl m'n beste vrienden auto rijden. Persoonlijk heb ik niets tegen berijders van vergaskarren maar liever zag ik ze in de trein of op de fiets. Verder dan een lidmaatschap van de ENFB gaat m'n verzet niet. Met de vakantie ga ik graag fietskamperen en als ik weer ergens wat tijd kan vinden (eegaas kosten helaas handen vol tijd) moet ik maar weer eens gaan marathonlopen.

T: Tools: welke hulpmiddelen (hard- of software) gebruik jij bij je werk?

Voornamelijk de teksteditor, maar ook wel cassettebandjes, pen en papier, een tekenprogramma en ik mag ook graag spelen met Tcl/Tk (een scriptingtaal waarmee je ook GUI prototypes kan maken) en een paar GUI builders in Linux.

D: Dagindeling: Hoe ziet een 'gemiddelde' werkdag van Geert er uit?

Als het mee zit dan hoor ik de wekker om kwart voor acht. Zit het tegen dan merk ik dat soms pas diep in de middag. Vervolgens enige koude koppen koffie van de vorige avond (anders duurt het meer dan een uur voor ik besta). Met de trein en de Brompton (m'n vouwfietsje) naar Maastricht voor het werk met heen de krant en terug een stapel werk. Om zeven of acht uur ben ik weer thuis, en als de pannen nog niet staan te dampen dan zorg ik daarvoor, en na het eten en het nieuws schuift Unni achter de buis en ik achter de PC.

E: Erwtensoep of ander lievelingsgerecht?

Net wat je zegt: erwtensoep, en wel die van Maggi uit een zakje. De waterschade was zo vriendelijk me twee hele dozen (80 zakjes) voor een tientje te verkopen - want ze zijn vegetarisch en ik ben een krent. Wat Danish Blue erdoor -et voila- een heerlijk zoepjen.

H: Human-Computer Interaction: Wat is jouw specialisme binnen dit vakgebied?

Wat betreft promotie is m'n specialisme 'formele modellen in de MCI' of iets meer in het algemeen: user interface ontwerpmethoden. Wat betreft werk ben ik vooral ingehuurd voor de gebaande paden van usability evaluatie. M'n interesse ligt echter vooral aan de beginkant van het ontwerp, in het gebruik van scenario's voor het ontwerpen van nieuwe soorten intelligente applicaties zoals virtuele musea, informatie in context en intelligente omgevingen. Gelukkig heb ik, verwijzend naar de noodzaak van een iteratief ontwerpproces, m'n huidige evaluatiewerk binnen I-Mass in deze richting bij kunnen stellen.

A: Activiteiten: Je bent de kampioen avondlezingen organiseren. Kun je iets vertellen over hoe dat zo is gekomen en wat de leukste avond was?

Kampioen?! Nou, alleen als het kampioenen vergeven is de nodige steekjes te laten vallen. Ik ben eigenlijk per toeval in de lezingen gerold toen ik binnen de toenmalige werkgroep MCI gevraagd werd zelf een lezing te geven over m'n kersverse werk als AIO. De poster prijkt nog altijd op m'n prikbord. Ik ben het blijven doen omdat ik niet zo goed ben in ouwehoeren en graag een tastbaar resultaat zie, net als bij het organiseren van conferenties.

A: Allernieuwste roddels op ons vakgebied? Wie moet Jakob Nielsen van de troon stoten als usability guru?

Jacob Nielsen usability guru; you're kidding! Geen roddels, maar ik ben reuze benieuwd naar wie de nieuwe professor Industrial Design in Eindhoven wordt.

N: Nabije toekomst: Wat verwacht je op het gebied van werk & leven in het komende jaar?

Eigenlijk geen verwachting maar een wens naar de nodige stabiliteit. Thuis hebben we een turbulente periode achter de rug (hoop ik) en komend jaar komt er weer een einde aan een tijdelijk arbeidscontract en opa wordt alweer een dagje ouder. Vandaar. Persoonlijk vind ik het tijd worden voor het opzetten van een onderzoeksprogramma voor de wat langere termijn en dat is lastig te realiseren met steeds wisselende werkgevers. Wat betreft Sigchi hoop en verwacht ik het organiseren van avondlezingen te kunnen stroomlijnen, zodat het minder tijd kost en er meer ruimte komt voor initiatieven van andere leden. Daarnaast kijk ik verwachtingsvol uit naar onze jubileumconferentie, komend voorjaar.

Wil je nog meer over Geert weten? Bezoek dan http://home.tiscali.nl/gdehaan/.