CHI NederlandHenk de Poot

Henk de Poot is het volgende SIGCHI (bestuurs)lid dat geïnterviewd wordt in de serie De Naam M/V. Afkomstig uit het Limburgse heuvelland, zingt hij nu in Enschede de sterren van de hemel en rent hij rond met de nieuwste gadgets in de gangen van het Telematica Instituut.
door: Igor Freeke en Mariëtte de Haan

H: Henk, waar kom jij eigenlijk vandaan en wat heb jij zoal uitgespookt?

 

Henk de Poot
Henk de Poot
met gadget op zeilboot
Ik ben opgegroeid in het Limburgse heuvelland, geboren en op school gegaan in Maastricht. Die stad is, mede door de komst van de universiteit geweldig opgebloeid. Tijdens mijn studie en promotieonderzoek woonde ik in Utrecht. Als zuiderling moest ik aanvankelijk wennen aan de zakelijke cultuur, maar ik kom er nog graag en veel. Tegenwoordig woon en werk ik in Enschede.

 

E: Eten moeten we allemaal; wat doe jij voor werk op het Telematica Instituut?

Ik werk als onderzoeker, met name aan wat tegenwoordig social software is gaan heten: onder welke voorwaarden kunnen informatiesystemen mensen helpen om beter samen te werken, kennis uit te wisselen, etcetera. Het eerbiedigen van de menselijke maat is daarbij heel belangrijk.

N: Natuur of grote stad, waar kunnen we Henk het best plaatsen?

Als ik mijn trainingsrondje fiets, kan ik erg genieten van de Twentse natuur. Maar voor cultuur en innovatie is de grote stad als smeltkroes onontbeerlijk. Grote steden vind ik erg inspirerend.

K: Kun je in het kort vertellen wat je allemaal doet voor SIGCHI.NL?

In het bestuur creëren we de voorwaarden, dat leden met hun diverse ideeën en achtergronden aan bod komen. De vereniging heeft alleen zin met voldoende actieve leden. Lezingen over uiteenlopende onderwerpen, verspreid over het land, kunnen daar een bijdrage aan leveren. Zelf leer ik erg veel tijdens zulke bijeenkomsten. Ik vind het geweldig dat er weer locale initiatieven ontstaan zoals in Groningen. Ook het team dat de conferentie voorbereidt verdient een pluim.

D: Delicatessen van Burger King, of komt er nog wel eens wat anders bij Henk op tafel?

Bij Burger King hou ik het meestal bij een kopje thee. Van te veel vet krijg ik hoofdpijn. Ik hou van gevarieerd eten, met veel groenten.

E: Enthousiasme is wat bij me op komt als ik aan Henk denk. Waar komt die geestdrift toch vandaan?

In zijn 'Inleiding tot de verwondering' (1967) legt Cornelis Verhoeven uit waar het bij filosofie en mijns inziens bij onderzoek om gaat: vanuit het besef niets te weten geïnteresseerd blijven in de weerbarstige werkelijkheid: 'hoe zit het, hoe werkt het?'

P: Postzegels sparen, polsstokhoogspringen of heb je een andere hobby?

Mijn grootvader stelde eens dat verstandige mensen geen hobby's hebben. Ik ben dus onverstandig en heb zeker hobby's. Zo mag ik graag zingen. Onlangs zong ik bij een haardvuursessie met een collega uit Schuberts Winterreise. Hier in Enschede ben ik lid van het koor 'de Kringzingers'. Maar ik repeteer helaas te weinig. Ook ben ik graag van de partij als er gezeild of gedieseld wordt. Ook een sleepboottocht kan heel romantisch zijn.

O: Over je inspiratiebronnen..

Heel veel mensen inspireerden en insprireren me. Hier wil ik met name mijn leraar Latijn, Jan-Willem van Haaften noemen. 'O ja, u kent geen Frans', was één van zijn gevleugelde uitspraken. Hij daagde je als leerling uit. En aan de universiteit vond ik Lambert Meertens geweldig, die zijn college over methodologie begon met 'Elke methodologie is beter dan geen methodologie'. Van alle deugden is humor de grootste.

O: Ontbreekt er nog iets wat wij SIGCHI-leden moeten weten, lezen, horen of zien?

Ik denk dat we veel kunnen leren van de ethologie, of diergedragkunde. Het zou mij niet verbazen als dat een nieuw paradigma in het HCI veld wordt. Een aanrader is in ieder geval Hans Kruuks biografie over Niko Tinbergen, 'Niko's Nature'.

T: Tot slot, wat was het laatste computergestuurde gadget dat je kocht, en bevalt 'ie?

Voor presence awareness onderzoek experimenteren we met de zogenaamde Live Contacts dienst die draait op bureaucomputers en op Pocket PC/telefoons. In een oogopslag zie je of je iemand kunt storen voor een telefoongesprek of Instant Messenging sessie of dat je beter een SMS of e-mail kunt sturen. Het werken met die gadget is geweldig, overal Internet bij de hand. Alleen slurpt het nog stroom en mogen de kosten omlaag.