CHI NederlandIgor Freeke

7 april 2004

 

Igor Freeke is het volgende SIGCHI.NL lid dat geïnterviewd wordt in de serie De Naam M/V. Voor een trouwe bezoeker van deze website doet zijn naam een belletje rinkelen: hij schrijft voor de redactie, is actief in de lustrumcommissie en doet enthousiast verslag van activiteiten. Lees mee over The Inmates Are Running the Asylum, zijn Sony DSC-717 en de Franse keuken…
door: Mariëtte de Haan

I: Igor, wie is Igor, wat is je geboorteplaats/datum, je huidige woonplaats, hoe kwam je daar terecht? (en heb je een fotootje)

 

interviews/igor_freeke_interview.jpg 

 

Ik kwam op 17 januari 1968 via het CIZ ziekenhuis terecht in Amsterdam. Op vier jaar Delft na en vier maanden Parijs, ben ik mijn stad altijd trouw gebleven.

 

G: Goeroe op je vakgebied?

Alan Cooper. Hij verzon de geniale titel 'The Inmates Are Running the Asylum - Why High Tech Products Drive Us Crazy and How to Restore the Sanity'. Cooper, ooit zelf een vooraanstaand onderzoeker en programmeur bij Microsoft, beschrijft de alomtegenwoordige macht van de computerprogrammeur die van elk product waar een chip in zit, een gebruiksonvriendelijk apparaat weet te maken. Cooper laat het echter niet bij deze constatering, hij draagt ook daadwerkelijk nieuwe werkmethoden aan, waarbij interactieontwerp een centrale plaats inneemt. Daarnaast richt hij zich met 'The inmates' specifiek tot managers, wat hem een belangrijk promotor van ons vakgebied maakt.

O: Olijven, ossestaartsoep of een ander lievelingsgerecht?

Een lievelingsgerecht heb ik niet, daarvoor hou ik te veel van variatie. Wel heb ik een voorkeur voor de Italiaanse en 'boerse' Franse keuken: de kracht van de eenvoud.

R: Redactiewerk, lustrumcommissie, verslagen: vertel eens, hoe bevalt het bij SIGCHI:

Het mes snijdt aan twee kanten, ik hou van mijn vak en hou van schrijven.

F: Naast www.freeke.net, wat is je favoriete website (in je vakgebied of daarbuiten)?

Ik weet niet of dat zo positief is, maar Amazon weet mij steeds weer te verleiden.

R: Rugby, rodelen of een andere hobby?

Fotograferen met mijn digitale Sony dsc-717. Of mag ik geen reclame maken? Het is volgens mij niet voor niets dat fotograferen ook wel 'plaatjes schieten' wordt genoemd: volgens mij is fotograferen in feite een substituut voor jagen. En dat verdraagt mijn vegetarische vriendin ook beter.

E: Je bent gespecialiseerd in de ergonomische kant van software- en website ontwikkeling, wat houdt dat in de praktijk in?

Als ik het heb over de ergonomische kant van software- en website ontwikkeling begrijpen mensen beter wat ik doe dan wanneer ik het heb over interactieontwerp en usability. Wat dat in de praktijk betekent? Klanten bewust maken van wat de interactie van hun software of website voor indruk maakt op hun doelgroep. En vervolgens ontwerpen, schrijven, testen of wat er ook maar aan bijdraagt om een betere aansluiting bij die doelgroep te vinden.

E: Erg trots op…?

Mijn vrienden ;-)

K: Krokodil, konijn of andere huisdieren?

Twee katten, voor wie ik de stiefvader ben (ze kwamen mee met mijn vriendin). Hoewel ik niet zo veel met het concept 'huisdier' heb, ben ik toch van onze jongens gaan houden.

E: Echt niet te missen op de SIGCHI lustrumconferentie?

Peter Merholz (Adaptive Path) en Bas Haring (Universiteit Leiden) die de keynotes verzorgen, maar ook alle overige programmaonderdelen waarover ik helaas nog niets kan loslaten.
Kleine reminder: de conferentie vindt plaats op 10 juni 2004 in Amsterdam. Tot dan!