CHI NederlandLiou Yamane

interviews/liou_yamane.jpg

 

Kun je iets over jezelf vertellen? Wie ben je en wat doe je?

Zoals mijn naam doet vermoeden, heb ik een buitenlandse achtergrond, namelijk Frans en Japans. Dit is waarschijnlijk de reden waarom ik altijd geïnteresseerd ben geweest in buitenlandse talen en culturen. Ik woon echter al vanaf mijn jeugd in Nederland en voel me hier helemaal thuis.

Na in Den Haag te zijn opgegroeid ben ik voor de universiteit naar Amsterdam verhuisd, en daar woon ik nog steeds. Ik heb de studie Multimedia & Cultuur gevolgd aan de Faculteit Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit. Tijdens deze studie heb ik uitwisselingen kunnen doen in Italië en Spanje. Hierna heb ik diverse korte banen gehad en heb ik ook 10 maanden in Japan gewerkt aan spraakherkenning. Hoewel ik er diverse malen op vakantie ben geweest, bleek dit een grote cultuurschok!

Na even een promotie bij Industrieel Ontwerpen in Delft te hebben geprobeerd, ben ik uiteindelijk interactie ontwerper geworden bij Driebit, een kleinschalig, leuk webbedrijf in Amsterdam. De veelheid en dynamiek van korte projecten boeit me en ik heb nog steeds het gevoel dat ik veel op dit gebied kan leren. Het is een uitdaging om een analytische kijk en creatieve invulling te combineren in het dagelijks werk. Vaak moet ik nog uitleggen wat een interactie ontwerper doet, maar als mensen het begrijpen, raken ze meestal erg enthousiast, en dit is volgens mij een erg goed teken! Een punt wat mij erg aanspreekt is dat een interactie ontwerper probeert iets bruikbaars te maken en dus eigenlijk iets goeds doet voor de maatschappij, ook al is het slechts een kleine bijdrage. Dit is misschien wat overdreven, maar als een product of website slecht ontworpen is, dan kun je daar genoeg mensen over horen klagen. Dat is misschien ook een beetje het ondankbare van dit vak, aangezien een goed ontwerp transparent is, oftewel het valt niet op. Pas wanneer iets niet lekker loopt, merken mensen het op. Ik troost mezelf met de gedachte dat als ik niets hoor of tegenkom in evaluaties, ik mijn werk hopelijk goed gedaan heb!

In mijn persoonlijk leven beoefen ik diverse hobby’s en activiteiten, al vind ik het soms moeilijk daar genoeg tijd voor te vinden. Ik leer al een aantal jaren Japans, wat nogal traag gaat maar erg verrijkend is, aangezien je op deze manier eigenlijk veel over je eigen taal en cultuur leert. Salsa en elektronische muziek boeien mij erg, zowel vanwege de muziek als de interactie tussen mensen. In de muziekhoek leer ik al geruime jaren percussie op diverse instrumenten zoals de arabische darabuka  en de spaanse cajon. Verder ben ik ook een fan van fotografie en probeer ik daar ook mijn eigen steentje aan bij te dragen.

Hoe ben je met het vakgebied (CHI / UX) in aanraking gekomen?

Mijn eerste studie was Kunstmatige Intelligentie, waarvan de combinatie van informatica, taal, psychologie en filosofie mij erg aansprak. In de praktijk vond ik het echter nog veel te beta en zocht ik naar iets breders. Mijn toenmalig mentor raadde me aan om met Gerrit van der Veer te praten, die net bezig was een nieuwe studie op te starten, Multimedia & Cultuur. Na een oriënterend gesprek met hem raakte ik erg enthousiast over HCI en de toepassing hiervan in culturele omgevingen zoals musea. Tijdens mijn afstudeerstage in Spanje heb ik een prototype van een museumgids gemaakt voor een archeologische vindplek. De gids kon je informatie en 3D beelden tonen op basis van je lokatie. Dat was toen nog behoorlijk experimenteel, maar het is nu leuk om te zien dat dit soort applicaties gemeengoed worden. Na mijn afstuderen heb ik diverse baantjes gedaan, een tijdje in Japan gewerkt en na een omweg bij de TU Delft kwam ik uit bij mijn huidige werkgever als interactie ontwerper. Aangezien die positie nog niet bestond, heb ik nog wel een plekje voor mijzelf moeten creëren. Maar de samenwerking met de collega’s loopt goed, en inmiddels doen we bijvoorbeeld ook gebruikerstesten.

Kun je het in het kort vertellen wat je allemaal doet voor de aanstaande CHI conferentie?

De taken zijn behoorlijk divers, voornamelijk communicatie  en een gedeelte van de PR (samen met Nina Fijen en Antje Roestenburg). Ik heb ook meegeholpen met de The Web and Beyond conferentie van vorig jaar. Dat beviel zozeer dat ik net zoals Sander Leer besloot om nog een keer mee te helpen. We hebben een kleiner team, maar daardoor is er wat meer ruimte voor eigen ideeën. Ik ben erg benieuwd naar de inzendingen voor het thema van dit jaar!

 

Het onderwerp van de conferentie is change, wat betekent dat voor jou?

Verandering is natuurlijk een bekend en belangrijk filosofisch thema; zo leerde ik al “Panta Rhei” (alles stroomt) op de middelbare school. De mens is daarin eigenlijk een paradox: we houden van stabiliteit, maar moeten ons wel aanpassen om te overleven, of in ieder geval om verder te komen. En dit geldt eigenlijk ook voor HCI en UX. De verandering kan komen vanuit diverse richtingen zoals economie, technologie of wetenschap. Het is denk ik erg belangrijk om zulke veranderingen te integreren in het eigen werkveld en daarmee hopelijk tot een beter resultaat te komen. “Embrace change”

 

Wat verwacht je van de conferentie?

Ik hoop op een interessante mix van onderzoekers, onderwijzers en ondernemers. De nadruk ligt op de academische hoek, maar het zou mooi zijn als er een brug gemaakt kan worden naar de andere twee partijen. Ik heb zelf kennisgemaakt met deze drie gebieden en zie naar mijn mening toch te weinig samenwerking en uitwisseling van kennis. Hopelijk kan deze conferentie dit stimuleren. Verder kijk ik uit naar interessante vorderingen op het gebied van HCI en UX, die mij misschien zelfs kunnen helpen in mijn huidig werk.