CHI NederlandMaarten Lamers

interviews/maarten_lamers.jpg

 

Kun je iets over jezelf vertellen? Wie ben je en wat doe je?

Ik ben informaticus en werk voor het Media Technology master-programma van de Universiteit Leiden (mediatechnology.leiden.edu), een samenwerking van de bèta-faculteit en de Academie der Kunsten. Wij stimuleren creativiteit als richtinggevende impuls binnen wetenschappelijk onderzoek. Zo proberen we nieuwe richtingen van onderzoek te vinden die nog niet op de wetenschappelijke agenda staan.

Naast mijn bestuurlijke rol in dit programma geef ik veel les – vakken als “Creative Research” en “Perceptualization” maar ook “Artificial Intelligence” – en doe ik samen met studenten zeer divers onderzoek. Ik werk graag samen met studenten, en vind dat een leuk aspect van mijn baan.

Tevens werk ik voor een spellenbedrijf waarvan ik mede-oprichter ben. Tijdens mijn promotieonderzoek ben ik daarmee begonnen. Daar ontwikkel ik schietsimulaties en physieke schietspellen. Hierin zijn we Europees marktleider.

Hoe ben je met het vakgebied (CHI / UX) in aanraking gekomen?

Met UX design ben ik nauwelijks in aanraking geweest. Met CHI daarentegen wel… Mijn eigen onderzoek gaat regelmatig over het verschuiven van de grens tussen machine en organisme. Kun je in een videospel code vervangen door dierlijk gedrag? Hoe ervaar je dat als speler? Kun je een universele computer bouwen waarin de mens, zonder dat te beseffen, de centrale berekeningen uitvoert in plaats van een processor? Kan een computer een nieuw zintuig voor ons worden, dus niet een verlenging van een bestaand zintuig? Dit soort onderzoek doe ik samen met studenten. Ik vind dat interactie tussen mens en machine veel fundamenteler kan worden dan alleen een beetje interfacing: integratie als ultieme interactie.

Kun je het in het kort vertellen wat je allemaal doet voor de aanstaande CHI conferentie?

Samen met collega Fons Verbeek ben ik namens de Universiteit Leiden dit jaar gastheer voor de conferentie. Onze taken zijn voornamelijk het meedenken over thema en invulling van de conferentie, het aansturen van het lokale organiserend team, het samenstellen van een art-track en het verzorgen van de peer-review van contributies. Wat daar zoal nog bijkomt nu 11 juni nadert zal ik vanzelf wel zien.

 

Het onderwerp van de conferentie is change, wat betekent dat voor jou?

Change vind ik een fijn thema – het biedt veel ruimte voor eigen interpretatie. Zelf zoek ik graag de grenzen van wetenschap op, omdat daar de meeste verandering plaatsvindt. Dat vind ik interessant. Of anderen dat ook vinden zal blijken uit de inzendingen voor de conferentie.

Zoals ik al zei, ik denk dat interaction veel fundamenteler kan zijn dan het aanbieden van interfaces tussen mens en machine. Je kunt denken aan integratie van machines in de mens. Maar juist ook aan integratie van mens en dier in systemen die we nu nog als machine beschouwen. De veranderende kwaliteiten van zulke systemen fascineren mij. Een belangrijke change zou zijn als men CHI ruimer gaat beschouwen dan alleen design en usability, twee zaken die mijn persoonlijk niet boeien.

 

Wat verwacht je van de conferentie?

Hmmm, dat is lastig. Ik verwacht dat deelnemers er hun ei kwijt kunnen, en aan elkaars eieren kunnen snuffelen. Hahaha, dat klinkt vaag, maar wat ik bedoel is dit: ik hoop dat ze door elkaars ideeën enthousiast worden om na te denken over de brede mogelijkheden van mens-machine interactie. Ik verwacht er veel leuke mensen te ontmoeten.

Waar ik zelf niet op zit te wachten is een gezamenlijke visie ontwikkelen, of priet-praat over wélke goeroe nu weer wát gezegd heeft. Ik hoop veel verschillende eigen ideeën te horen van deelnemers, vooral van jonge onderzoekers en studenten. Maarja, in de wereld van toegepaste CHI kijkt men graag naar enkele goeroes, dus ik heb er een hard hoofd in.