CHI NederlandMaartje van Hardeveld

Maartje van Hardeveld is al jaren actief binnen SIGCHI.NL. Sinds enige tijd is ze de enthousiaste voorzitter van zowel de communicatie als de website werkgroep. In onze serie "De Naam M/V" een interview met Maartje over haar leven en werk door Mariette de Haan.
Dit interview verscheen in de SIGCHI.NL nieuwsbrief van Februari 2003.

M: Maartje, wie is Maartje van Hardeveld, wat is je geboorteplaats/datum, je opleiding, je huidige woonplaats (en heb je een fotootje)?

 

interviews/maartje_van_hardeveld_interview.jpg 

Maartje van Hardeveld
Geboren te Dokkum, na een spannende helicoptervlucht vanaf Schiermonnikoog, op 27 januari 1977. Opleiding Informatica aan de Universiteit Twente. Op dit moment woon ik in Amersfoort, in de bijzondere architectuurwijk Kattenbroek.

 

A: Activiteiten: Je bent de kampioen van de communicatie- en inmiddels ook van de website werkgroep. Kun je iets vertellen over hoe dat zo is gekomen?

Voornamelijk door heel enthousiast te zijn. Bovendien vind ik usability erg belangrijk en ik hoop dat we met SIGCHI.NL kunnen realiseren dat heel Nederland dat belangrijk gaat vinden.

A: Angola, Andorra, Aruba of heb je een ander favoriet vakantieland?

Ik heb heel goede herinneringen aan Scandinavië en zou heel graag nog een keer naar IJsland gaan.

R: Rabobank, is dit je eerste werkgever? Ach doe de andere werkgevers ook meteen maar!

Rabobank is inderdaad mijn eerste werkgever. Hoewel ik TNO Technische Menskunde ook een beetje meetel, aangezien ik daar een jaar heb rondgelopen voor mijn afstuderen.

T: Tip: kun je al een tip van de sluier over het komende SIGCHI Lustrum oplichten?

Wat we in ieder geval willen doen is een indruk geven over de afgelopen 5 jaar en een vooruitblik welke kant usability op gaat. Verder liggen er een aantal ideeën, maar we kunnen heel goed hulp gebruiken van alle leden van de SIGCHI.NL community.

J: Joris van Gaal, hoe is je beroemde SIGCHI collega als dagelijkse collega? :-)

Het is wel eens lastig dat hij alleen in voetbaltermen kan denken, en dat z'n humeur afhankelijk is van de voetbaluitslagen, maar verder is hij goed te doen :o)
Ik zou zeggen, nodig hem eens uit voor een "De Naam M/V", wellicht geeft hij nog smeuige details bloot…

E: Erwtensoep of heb je een ander lievelingsgerecht?

Eigenlijk vind ik veel dingen lekker, ideaal is dan ook Tapas, allemaal kleine verschillende hapjes! En natuurlijk niet te vergeten het toetje, het belangrijkste van de hele maaltijd!

(NB: "van" slaan we even over, eigenlijk is 10 vragen het maximum)

H: Human Computer Interaction, wat was je eerste kennismaking met HCI? Wat was je motivatie om een opleiding in dit vakgebied te kiezen?

Ik heb kennisgemaakt met HCI door een aantal bijvakken die ik volgde tijdens mijn studie. Usability sprak mij direct heel erg aan, en werd versterkt door geluiden in mijn omgeving dat die computer zo lastig is. Voor mij de reden om te denken 'Daar moet iets aan gedaan worden!'.

A: Anecdote: heb je een leuke anecdote over SIGCHI of je werk (of Joris)?

Wel een leuke over Joris, die een tijdje geleden (bijna) opgepakt is door de ME, toen hij tussen (andere) hooligans liep na een wedstrijd van Ajax. Onbegrijpelijk, maar hij wist zich er uit te praten.

R: Rodelen of heb je andere hobbies of sporten?

Mijn favoriete bezigheden zijn tapdansen, djembé, afrikaans dansen, boeken lezen, origami. En natuurlijk niet te vergeten SIGCHI.NL!

D: Dagindeling: hoe ziet een "gemiddelde" werkdag van Maartje er uit?

Mijn werkdag begint om ongeveer kwart over zeven en dan ziet iedere dag er eigenlijk weer anders uit, dat maakt het zo leuk. Er zit natuurlijk een heel verschil tussen een dag van een usability test en de andere dagen. Op de andere dagen zijn terugkerende zaken: ontwerpactiviteiten, overleg (project, afdeling).

E: Ergernis (op je werk of in het openbaar vervoer of anderszins..)?

Waar ik me erg aan kan ergeren is de uitspraak "De jeugd van tegenwoordig…", vaak gedaan door wat oudere mensen, waar zo af en toe toch ook het nodige op aan te merken valt.

V: Vlaamse reuzen of heb je andere huisdieren?

Ik heb een hangoor-dwergkonijn genaamd Max die gelukkig steeds liever begint te worden en in de vijver buiten zitten 3 roodwang schildpadden en een aantal vissen. Verder staan er overal in mijn huis varkens, in allerlei vormen en kleuren. Ik hoop ooit nog eens een levende te verzorgen.

E: Eindejaarsfeest en je goede voornemens?

Gevierd bij mijn ouders op Ameland en geen goede voornemens, dat moet je gewoon doen, het hele jaar door.

L: Laatst gelachen om…..

Ik vind dat je zoveel mogelijk moet lachen, dus wat het laatste was weet ik al niet meer. Ik heb in ieder geval erg genoten van de oudjaarsconferenties van Youp en Lebbis en Jansen.

D: De lekkerste pizza vind je een pizza … (Mozzarella?)

Mozzarella is erg lekker, net als shoarma, maar favoriet is pizza met mozzarella en zalm, verkrijgbaar in Frankrijk.