CHI NederlandMarc Steen

interviews/marc_steen.jpg

 

Kun je iets over jezelf vertellen? Wie ben je en wat doe je?

Ik werk bij TNO Informatie- en Communicatietechnologie, als consultant en projectleider. We zijn zojuist een nieuwe richting ingeslagen, en een afdeling opgericht met de naam ‘Innovatie Management’. Dat past goed bij mijn interesses en expertise. Ik heb een achtergrond in Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en marketing (NIMA-C). Ik heb in 2008 een proefschrift afgerond en verdedigd over human-centred design. Kortom, ik heb vooral interesse in innovatieprocessen en help organisaties en bedrijven met innoveren.  

Hoe ben je met het vakgebied (CHI / UX) in aanraking gekomen?

Via het tijdschrift Wired. Ik was in 1993 op NS Station Utrecht. Ik liep de kiosk binnen en zag daar een nummer van het tijdschrift Wired liggen. Dat trok mijn aandacht en ik kocht het. Ik heb dat nummer van begin tot einde gelezen. Ik begeep veel niet van de verhalen daarin, er stond bijvoorbeeld veel jargon in. Maar ik werd wel enthousiast over de wereld van internet. vooral over de maatschappelijke, sociale en culturele aspecten van internet, waar Wired vaak over schrijft.

Daarna ben ik de TWAIO opleiding van Industrieel Ontwerpen (TU Delft) gaan doen; mijn ‘thesis project’ heb ik toen bij Philips TV Lab uitgevoerd. Daar is ook mijn interesse in kwalitatief, exploratief gebruikersonderzoek ontstaan. Bijvoorbeeld interviews met echtparen over waarom en waneer en hoe ze TV kijken. En samen met ze praten over huidige ontwikkelingen en concepten voor nieuwe producten en diensten.

Sindsdien ben ik inhoudelijk bezig met user involvement, service design en human-centred design.

Kun je het in het kort vertellen wat je allemaal doet voor de aanstaande CHI conferentie?

Ik help mee met de inhoudelijke kant van het programma, bijv. de thema’s, de call for participation, de sprekers en het reviewen van de papers en cases die deelnemers insturen.

 

Het onderwerp van de conferentie is change, wat betekent dat voor jou?

Het thema ‘Change’ zie ik vooral als een mogelijkheid om via onze kennis en ervaring bij te dragen aan positieve veranderingen in de samenleving; bijv. het ontwikkelen van ICT producten en diensten die mensen helpen om duurzaam te leven, om gezondheid en gezondheidszorg te organiseren, e.d.

 

Wat verwacht je van de conferentie?

Tal van ontmoetingen met allerlei mensen, over allerlei ideeen een perspectieven. Daar gaat de conferentie over, toch?

 

Tot slot, welke sprekers of sessies op het programma mogen we niet missen en waarom?

Ik ben heel blij met de interessante sprekers. Ze zullen over zeer verschillende dingen vertellen, en je mag er eigenlijk geen een van missen.