CHI NederlandReinder Verlinde

Reinder Verlinde is al jaren een vertrouwd gezicht binnen SIGCHI.NL. Vooral op het gebied van de website en de techniek staat hij zijn mannetje. In het kader van de interview serie "De Naam M/V" gaan we op zoek naar de man werkende bij ALVA BV, de Sigchi website en zijn leven buiten HCI.

R: Reinder, wie is hij, waar geboren, wanneer, opleiding, huidige woonplaats (en heb je een leuke foto)?

 

 interviews/reinder_verlinde_interview.jpg

 

Geboren: Rotterdam, 1962
Opleiding: VWO, W.O. wiskunde met hoofdrichting informatica, promotie in de biologie
Huidige woonplaats: Arnhem

E: Eerste kennismaking met HCI/software engineering? Waar heb je gestudeerd en wat was je motivatie om een opleiding op dat vakgebied te kiezen?

Software engineering in de breedste zin: dat moet in het Evoluon geweest zijn, 1970 ± 4 of zo.

HCI: ik schat ergens in 1985, tijdens het lezen van het "Inside Macintosh" telefoonboek. Enige praktijkervaring moet al van voor die tijd dateren, want ik had toen al een aantal jaren een VIC-20. Ook is er een kans dat ik toen 'Principles of Interactive Computer Graphics' al gelezen had. Daar wordt al over "the user's model" gesproken.

Ik heb wiskunde gestudeerd in Leiden. De enige halve reden is dat ik goed was in exacte vakken op de middelbare school en ze ook leuk vond (wat hier oorzaak en wat gevolg is weet ik niet). De keus 'Wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde' was dan ook een redelijk makkelijke (die combinatie was toen nog zeer normaal voor eerstejaars, want het bracht in het eerste jaar niet veel extra werk met zich mee, en kostte niets extra). In de loop van het eerste jaar viel natuurkunde al snel af omdat ik de practica saai vond. Sterrenkunde viel ook al gauw af.

I: Inktvis, schnitzels of ander lievelingskostje:

Lastige vraag. Ik denk niet dat iets er echt uitspringt; vers fruit en kaas wellicht. Daarnaast drink ik meer thee dan de gemiddelde Nederlander.

N: Noordpool, Australië of Madurodam of een andere favoriete vakantiebestemming:

Op vakantie gaan is, voorzichtig geformuleerd, niet mijn grootste hobby. Laten we het op Nederland houden; en momenteel dan nog Gelderland.

D: je Doordeweekse Dagindeling bij ALVA ziet er als volgt uit:

Dat varieert vrij sterk, want het hangt af van de vraag in wat voor fase de projecten waar ik aan werk zitten, en wat voor werk ik daarbij doe. Ik heb in de loop der tijd aan alle delen van automatiseringsprojecten meegewerkt:

 • Overleggen over requirements van een nieuw product
 • Een programma of onderdeel daarvan:
  • technisch ontwerpen
  • implementeren
  • testen & debuggen
  en elk van die stappen documenteren
 • Gebruikersdocumentatie schrijven
 • Daarnaast ben ik secretaris van de ondernemingsraad; in dat verband vergader ik regelmatig, en schrijf ik notulen van overleggen.

  E: Engineering, als je geen software engineer was geworden, wat dan wel?

  Wiskundige (discrete wiskunde) of wellicht econometrist

  R: racen, rodelen of andere hobby:

  Lezen (grotendeels technisch-wetenschappelijk), programmeren (maar dan geen gebruikersinterfaces; het is veel te veel saai werk om dat goed te doen), internetten, wandelen.

  Tot slot een nieuw item in De Naam M/V: noem eens een favoriete website:

  Vaak bezocht vanwege de zo nu en dan verschijnende links naar interessante sites of artikelen: www.slashdot.org (waarschuwing: de signaal-ruisverhouding laat hier te wensen over)
  Minder vaak bezocht, maar wel van hogere kwaliteit: bieslog.vpro.nl (Weblog van Wim de Bie)