CHI NederlandRob Willems

Rob Willems is met zijn 10 letters de volgende op weg naar nationale roem in de serie De Naam M/V. Aan de Hanzehogeschool in het hoge Noord'n houdt hij zich bezig met Human Technology, dat onder meer inhoudt ‘de programmering van het mobieltje dat zoveel toeters en bellen kent dat je oma van ellende alleen de meest eenvoudige functies gebruikt’.
Lees mee over de beste spareribs van Groningen, Firefox, mooie plekjes aan het water en robotavonden bij SIGCHI NL Noord…
door: Mariëtte de Haan

R: Rob, wie is Rob, wat is je geboortedatum, geboorteplaats, je huidige woonplaats, hoe kwam je daar terecht?

 

interviews/rob_willems_interview.jpg 

 

Rob is Rob Willems. Geboren op 28 augustus 1961 in Zaltbommel. Mijn vader was daar werkzaam aan een technische school. De roots van de familie liggen echter in het noorden van het land en in 1967 gingen we naar Musselkanaal in de provincie Groningen. Zelf woon ik, na nog in Groningen, Wanneperveen en Veendam gewoond te hebben, in Wildervank op een heel mooi plekje aan het water. Ik werk in Groningen bij de opleiding Human Technology van de Hanzehogeschool.

O: Oost, West, Noord best? Vertel eens, hoe gaat het met SIGCHI in ’t hoge Noorden?

Met SIGCHI NL Noord gaat het goed. De groep bestaat op dit moment uit Joke Kort, Matthijs Dicke, Michiel Dirriwachter en Gerard Druiven. Helaas hebben we onlangs afscheid genomen van Barry van Asperen die het niet meer kon combineren met zijn overvolle agenda. SIGCHI NL Noord is ontstaan omdat het bezoeken van een lezing in Utrecht op een doordeweekse avond wel erg heftig is. Mede door inspanningen van Joris van Gaal en Maartje van Hardeveld is de huidige groep ontstaan. Wij proberen ongeveer 3 tot 4 keer per jaar een avondlezing te organiseren. Ons hoogtepunt is wel de ‘robot-avond’ geweest met bijna 60 (!!) bezoekers.

B: Beroep: docent, Hanzehogeschool Groningen - Human Technology. Hoe ziet je week er dan uit?

Veel direct contact met studenten, en dat maakt het erg leuk. Het onderwijs is zo ingericht dat er veel in projectgroepen aan opdrachten gewerkt wordt. Er zijn natuurlijk ook "gewoon" colleges, maar dat is maar een paar uur per kwartaal. Ik hou mij bezig met interactieontwerp, cognitieve ergonomie en het opzetten en uitvoeren van gebruiksonderzoek. Daarnaast ben ik ook stage- en afstudeerbegeleider. Ook maak ik deel uit van de Kenniskring van het lectoraat. In deze Kenniskring is plaats voor verdere verdieping in het vakgebied en ook het doen van onderzoek.

W: Werk aan de winkel in ‘t Groningse: de Hanzehogeschool adverteert op de SIGCHI-site met maar liefst 3 HCI vacatures. Deze zijn afkomstig van het Instituut Communicatie en Media, werken jullie samen?

Kom naar Groningen zou ik zo zeggen!! Na een eerste periode waarin we steeds moesten uitleggen wat nu precies Human Technology is, merken we nu dat bedrijven uit zichzelf naar ons toe komen. Ik denk dus dat er een goede tijd aan zit te komen. Die is er overigens nog niet: er moet nog wel wat gebeuren!! De opleiding, samen met het lectoraat van Human Technology en het Human Technology Centre, werkt daar hard aan.

En ja, er is contact met het Instituut en er zijn plannen om meer samen te gaan werken.

I: Interessantste boek op HT gebied?

Ik ben nogal een fan van Alan Cooper. Het boek ‘The inmates are running the asylum’ staat erg hoog op mijn lijstje.
(zie het interview met Igor Freeke in april 04, misschien kunnen jullie eens bellen- mh)

L: Waar kun je verschrikkelijk om lachen?

De laatste tijd kijk ik met heel veel plezier naar Top Gear, een Engels autoprogramma met veel onderkoelde humor. Een absolute aanrader!

L: Lievelingsrestaurant in Groningen:

De spareribs in de Stadtlander (Poelestraat in Groningen) zijn een aanrader. Heb je een wat dikkere beurs dan moet je zeker eens naar het Japanse restaurant in Zuidlaren gaan. Naast het overheerlijke eten is het ook een hele belevenis omdat de maaltijd voor je neus klaargemaakt wordt.

E: gebruik je nog ‘gewoon’ Explorer of ben je al een van de 5 miljoen hippe gebruikers van Firefox?

Ik ben nogal trouw aan wat ik heb (en begrijp) en ben blijven hangen bij Explorer. Niet echt een early adaptor dus. Als excuus kan ik wellicht aanvoeren dat ik op mijn werkplek geen andere browser kan installeren en op mijn thuiscomputer heftig moet concurreren met twee MSN'ende dochters waardoor er bijna geen tijd overblijft.

Naar aanleiding van de vraag heb ik natuurlijk wel even gekeken naar Firefox (er zijn nu al 8 miljoen gebruikers, dus ik zal het eens gaan installeren!!).

M: Malediven, Mexico, Michielsgestel, of wat is je favoriete vakantieplek?

Ik vind het gebied van de Mont Blanc (als je iets met een M zoekt tenminste….) erg mooi. Bergen mogen bovendien eigenlijk nooit ontbreken in mijn vakantie. Ik vind het heerlijk om een tocht te lopen en ook fietsen in de bergen (nog een M: Mont Ventoux) is erg leuk.

S: wat hoop je dit jaar van Sint in je schoen te krijgen?

Ik ben een fervent mountainbiker, dus ik hoop iets te krijgen wat ik daarvoor kan gebruiken.