CHI NederlandSander Leer

interviews/sander.jpg

 

Kun je iets over jezelf vertellen? Wie ben je en wat doe je?

Na mijn studie Informatica ben ik begonnen als software ontwikkelaar bij verschillende bedrijven en doorgegroeid naar technisch productmanager. In die rol was ik steeds vaker bezig met het verzorgen van onderwijsactiviteiten voor ontwikkelaars. Daarom heb ik de switch gemaakt naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij het instituut Informatica, Media en Communicatie. Goed lesgeven is een kunst en het forceert je om kritisch na te denken over waarom we dingen doen zoals we ze doen, en hoe je dat wilt uitleggen. Daarnaast is het gewoon superleuk om met studenten te werken.

Momenteel werk ik als hogeschooldocent en als onderzoeker bij het lectoraat Mens Computer Interactie. Als je een ‘informatiejunkie’ bent is dit echt een baan om blij van te worden! Naast het geven van lessen houd ik me bezig met het ontwikkelen van (nieuw) studiemateriaal voor de vakgebieden Internet Development en Mens Computer Interactie. Belangrijk daarbij is veel met het beroepenveld te communiceren en daarom ben ik blij met vakverenigingen zoals Chi Nederland en Fronteers. Ook het bezoeken van allerlei bedrijven waar onze stagiaires zitten is een leuke activiteit.

Om al dit mentale geweld te compenseren ben ik in mijn vrije tijd graag fysiek bezig met het verbouwen van ons Jugendstil huis uit 1900 in Zutphen. Het is een uitdaging om de originele details en sfeer terug te brengen, aangevuld met een bruikbaar home automation systeem voor het comfort.

 

Hoe ben je met het vakgebied (CHI / UX) in aanraking gekomen?

Toen ik bij het bedrijf Davilex Software werkte werd ik geconfronteerd met het maken van software voor een grote gebruikerspopulatie (>100.000), en kwam ik erachter dat techniek niet zaligmakend is. Van mijn collega Johan Creemers (Ylab) leerde ik dat een echt bruikbaar product meer is dan alleen de functionaliteiten die het bezit. Sindsdien houd ik me al meer dan 10 jaar bezig met het vakgebied HCI. Ik vind het echter wel een voorwaarde ook de technische skills bij te houden, want de link tussen techies en UX’ers is vaak minimaal en begrip voor elkaars vakgebied is vaak ver te zoeken.

 

Kun je het in het kort vertellen wat je allemaal doet voor de aanstaande CHI conferentie?

Voor de komende Chi Conferentie ben ik projectleider en houd ik me bezig om te zorgen dat alles op tijd verloopt, dat alles uitgevoerd wordt, en dat de financiën op orde zijn (we kunnen nog vrijwilligers gebruiken!). Gelukkig hebben we een leuk team, met zeer getalenteerde personen, en heb ik er alle vertrouwen in dat het weer een interessante conferentie wordt.

 

Het onderwerp van de conferentie is change, wat betekent dat voor jou?

Het onderwerp Change is zeer breed te interpreteren en voor mij staat het voor verandering van het ontwikkelen van (software) producten. Verandering in de manier waarop we techniek inzetten om gebruikers hun taken te laten uitvoeren, verandering in de procesaanpak waarmee we tot een goed product komen, en verandering in de houding van ontwikkelaars en ontwerpers om samen tot een optimaal systeem te komen.

 

Vooral dit laatste baart me in steeds grotere mate zorgen. Als ik zie hoeveel ontwikkelaars (en grote software bedrijven) er in Nederland actief zijn, dan is het handjevol interactie ontwerpers een druppel op de gloeiende plaat. Ik ben dan ook van mening dat we – naast het blijven opleiden van interaction designers – ook meer aandacht hieraan moeten besteden binnen het klassieke informatica onderwijs.

Wat verwacht je van de conferentie?

Net zoals de vorige Chi conferenties hoop ik weer veel mensen te zien en te spreken, nieuwe ideeën op te doen, en aangezien het dit jaar weer om een academische conferentie gaat, hoop ik weer beter inzicht te krijgen waar we de komende jaren rekening mee moeten houden qua methodieken en technieken voor het HBO onderwijs.
Uiteraard is dit voor mij ook een uitstekende gelegenheid om mensen te vragen die geïnteresseerd zijn om gastcolleges te geven (hint!).