CHI Nederland


Interfacezaken: Interface design en mode

Toen ik op mijn opleiding zat, had ik de wens om van interface design een beroep te maken: als toegepast kunstenaar / inspirator. En zoals de kledingindustrie wordt geïnspireerd door de mode en modeshows, zo hoopte ik van interface design ook een seizoens- en jaargebonden verschijning te maken die de industrie inspireert.

De reden om de kledingindustrie als voorbeeld te nemen is dat kleding in mijn ogen de ultieme
interfacevorm belichaamt. Om je tegen de kou te beschermen kun je ook een huis betrekken: het is warm en het hangt niet zo aan je lichaam. Wil je buiten je huis bewegen, dan moet er toch wat om het lijf blijven hangen. Er moet dus iets komen dat soepel is, schoon te maken, en meer van dat soort vereisten. Uiteindelijk is het de uitdaging om iets om het lijf te hebben wat je niet belemmert in je bewegen, en waarbij een balans is gevonden tussen fysiek gemak en sociale acceptatie.

Op dezelfde manier moet de interfaceontwerper een balans zien te vinden tussen verschillende vereisten. Je hebt concrete vereisten zoals: 'zet het apparaat AAN' en 'Kies koffie, thee of chocola', maar ook subjectieve vereisten zoals:' Het wordt pas ultiem als je niets hoeft vast te houden' of 'de zoekmachine weet al wat ik zoek.' De concrete vereisten zorgen in de eerste plaats voor het deugdelijk functioneren van de interface, maar die tweede soort inspireren en dagen uit tot werkelijke vernieuwing. Die keuzes zie je in de kledingindustrie ook terug, per collectie is er een andere balans die leidt tot een spannende zomer-, bad- of wintercollectie.

En dan kom ik uiteindelijk uit bij de vraag: wat gaat de interface collectie van 2009 ons bieden?

Diurre Okma, 3 januari 2009