CHI Nederland


Paul Graham: Hackers and Painters

 

Auteur Paul Graham heeft naam gemaakt met de succevolle internet startup Viaweb. Naast een studie informatica in Harvard deed hij ook nog een schildersopleiding in Florence, hij is niet de eerste de beste.

'Hacker' is bij Graham een geuzenaam voor programmeur en heeft met een schilder gemeen dingen te willen maken, liever misschien dan ze wetenschappelijk te onderzoeken. Graham slaagt er wonderwel in over het verband tussen deze activiteiten te schrijven en ruimt een centrale plaats in voor het begrip ontwerp. Goed ontwerp begint vaag, is in feite meestal herontwerp, oogt grappig, is moeilijk, maar het resultaat lijkt bedriegelijk eenvoudig.

Niet toevallig propageert Graham de programmeertaal Lisp. Hier is een trotse en eigenwijze man aan het woord die programmeren belangrijk vindt en over tal van zaken behartenswaardige dingen zegt. Weinigen zullen hem overal kunnen volgen; zo ervaar ik zelf dit land niet als te goed geregeld en vind ik een zestienurige werkdag ongezond lang en een beetje macho. Maar het boek is overal interessant, is goed geschreven en vereist weinig voorkennis. Twee citaten tot slot: "Schetsen werd uitgevonden omdat je een schilderij toch niet in een keer goed krijgt" en "Ontwerp is dingen maken voor mensen... maar ook de ontwerper is menselijk".