CHI Nederland


16 september 2003

Tijdens ons lustrumjaar krijgen de thema’s kennis en leren, technologie en maatschappij extra aandacht. Op 16 september gaven Ingrid Mulder (Telematica Instituut) en Pieter van Langen (Rabofacet) hun visie op het thema kennis en leren.

Gezamenlijk leren stimuleren

Interactie via Internet biedt nieuwe mogelijkheden in het onderwijs. Leerlingen en studenten kunnen gezamenlijk opdrachten uitvoeren en elkaar helpen. Daarnaast zijn allerhande vormen van afstandonderwijs mogelijk. Dit heeft de belangstelling van onderwijskundigen. Terwijl text based interactie veelvuldig onderzocht is door onderwijskundigen, wordt videocommunicatie als medium slechts zelden met onderwijs in verband gebracht.
Bekijk de
presentatie (PowerPoint presentatie 0,6 MB)

 

 

Ingrid Mulder is onderzoeker aan het Telematica Instituut in Enschede, waar zij onderzoekt hoe technologie de interactie tussen mensen kan bevorderen bij samenwerken en samen leren. Dit onderzoek zal uitmonden in een proefschrift in 2004. Ingrid Mulder studeerde organisatiewetenschappen in Tilburg en deed bij KPMG eerder ervaring op met de invloed van technologie op teams.

Kennismanagement: visie en praktijk

Pieter van Langen gaf vanuit de praktijk van de Rabobank zijn visie over hoe kennismanagement een plaats kan worden gegeven in het dagelijks werk. Hij lichtte zijn presentatie toe met voorbeelden van binnen en buiten de Rabobank.
Bekijk de
presentatie (PowerPoint presentatie 1,0 MB)

 

 

Dr. Pieter van Langen is sinds februari 1996 als kennistechnoloog werkzaam bij Rabofacet en houdt zich bezig met zowel kennismanagement als kennistechnologie. Binnen de Rabobank Groep beproeft hij momenteel werkwijzen en hulpmiddelen ter ondersteuning van kennis delen en samenwerken. In november 2002 is Pieter in Amsterdam gepromoveerd aan de Vrije Universiteit op het proefschrift 'The Anatomy of Design: Foundations, Models and Applications' ('De anatomie van het ontwerpen'), wat niet direct maar wel indirect alles te maken heeft met zijn werk bij de Rabobank.