CHI Nederland


19 juni 2003

Verslag van de workshop Democratie en Maatschappij

Gisteren was ik met 'het loggende raadslid' Marije en adviseurs Bart en Frans te gast bij het lustrumcongres van de SIGCHI, de Nederlandse vereniging voor Mens-Machine interactie. Daar mochten wij een lezing houden en een workshop organiseren over democratie en maatschappij. Marije leidde de toeschouwers eerst rond op het web: welke (politieke) websites zijn 'hot', welke 'not'? En wat zijn de factoren die dat bepalen?

Een paar voorbeelden van florerende websites: Fokzine, David Rietveld, Remco Kouwenhoven. Voorbeelden van 'foute' websites: Maxime Verhagen, Minister Hilbrand Nawijn, InAxis.

Vervolgens vertelde ik iets over hoe sites zich ontwikkelen en wat daarbij belangrijke aandachtspunten zijn: Nieuwe, verfrissende ideeën verspreiden zich als een lopend vuurtje op het web, ga de discussie aan met mensen op andere websites en nodig ze uit op je eigen site, houdt een site dagelijks bij, 'de wil om te communiceren' is belangrijker dan 'investeren in een mooi ontwerp'.

Vervolgens werden de toehoorders uitgenodigd om zèlf aan de slag te gaan. Iedereen werd achter een computer gezet om een weblog te maken op web-log.nl - een kwestie van vijf minuten. Vervolgens gingen de kersverse webloggers met elkaar in discussie (zie UXPERT en SIGCHI weblog). Frans sloot de workshop af met een lezing over de evolutie van communicatie in de samenleving, het ontstaan van de netwerkmaatschappij en de gevolgen daarvan voor het functioneren van instituties en de democratie.

Het was een leuk gezelschap en het onderwerp viel, voor zover wij daarover konden oordelen, in goede aarde.

Wiebe de Jager

Link: http://www.democratie-digitaal.nl