CHI Nederland


7 juni 1999

Door:
Geert de Haan

De CHI (Computer Human Interaction) conferentie is de mens-computer interactie conferentie van de wereld. In 1999 werd de conferentie gehouden van 15 tot en met 20 mei in Pittsburgh, USA.

Dit jaar werd CHI '99 bezocht door zo'n dertig leden van Sigchi.nl op een totaal aantal van zo'n 2000 à 2500 bezoekers. SIGCHI.NL heeft echter zo'n 530 leden. Een rekensom 530 - 30 betekent dat 500 leden er niet waren. Om deze een impressie te geven heeft SIGCHI.NL een avond georganiseerd onder de titel CHI 99 en een half, waar Nederlandse sprekers en bezoekers hun verhaal aan de thuisblijvers kunnen vertellen.

Programma

Het aantal sprekers is vrij groot en daarmee is het een avond geworden met vele indrukken, impressies, oproepen en inhoudelijk kennis. De spreektijd per persoon was niet erg lang.

Charles van der Mast (TU Delft), CHI 99 workshops co-chair
Over de workshops en een persoonlijke impressie van CHI 99.
Angelien Sanderman (KPN Research), Special Interest Group "The Impact of Unified Messaging on the User".
Unified Messaging is het begrip en de techniek waarmee alle verschillende soorten berichten zoals voicemail, faxen, en email in ÈÈn inbox verzamelt worden, waarna ze via verschillende apparaten zoals PC en telefoon gelezen kunnen worden.
Martijn van Welie (VU), "Taakmodelering op CHI"
Verslagen van een tutorial over taakmodeleren, en een workshop over tools for task-based design.
Boyd de Groot (MotionContainer), Peter Boersma & Eddy Boeve (General Design), Special Interest Group "Making Minds Meet in your Local Chapter: the case of Sigchi.nl"
Een kort verslag van de door hen georganiseerde bijeenkomst over de functie en het ontwerp van de website van het Nederlandse local chapter van SIGCHI: SIGCHI.NL (met dezelfde naam als URL).
Adinda Freudenthal (TU Delft), "GebruiksstrategieÎn, kennis en ervaring: implicaties voor alledaagse apparaten voor jong en oud".
Don Bouwhuis (IPO, Centrum voor Onderzoek naar Mens-Systeem Interactie), Algemene observatie en persoonlijke impressie
Mark Neerincx (TNO Human Factors Research Institute), "Usability engineering, universal accessibility and 'cool' interfaces".
Een persoonlijke impressie
Aldo Paula (Information and Communication Consultant.), Presentatie van de highlights van de CHI 99 video
Joerka Deen (Océ technologies), Hoe kunnen ontwerpers en practitioners elkaar kunnen vinden op CHI2000 in Den Haag.
Hans de Graaff (KPN Research), Demonstrations co-chair CHI2000
'Een conferentie-bijdrage leveren in Den Haag?'
Gerard van der Heiden (Rabofacet, namens SENTER/IOP/MMI), Voorstellen voor presentaties op CHI2000